VšZP a lekári sa dohodli na novej zmluve

04.07.2012 Bratislava

Bratislava 4. júla (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a zástupcovia ambulantných lekárov sa dnes v ranných hodinách dohodli na podobe novej zmluvy. Tá by mala platiť podľa podmienok legislatívy 12 mesiacov, cenový výmer je však len na šesť mesiacov. Lekári chcú o jeho výške znovu rokovať.

"Rokovania boli veľmi ťažké. Pravdou je, že VšZP, ale aj celé zdravotníctvo posledné roky, keďže boli znížené odvody za poistencov štátu, pracujú s veľmi malým rozpočtom. My sme zobrali do úvahy všetky okolnosti a prijali sme také podmienky a takú zmluvu, ktorá v tejto chvíli bola asi jediná možná," komentoval šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

Na základe dohody všeobecní lekári dostanú navýšenie platieb od poisťovne o osem percent. Špecialistom by sa mali platby zvýšiť o päť percent. Dohoda zároveň predpokladá navýšenie bodu za prevencie.

Ambulantní lekári sa so štátnou poisťovňou usilovali dohodnúť niekoľko posledných dní. Zástupcovia lekárov v utorok (3.7.) hovorili, že ponúkli kompromis, pri ktorom by pristúpili na platové podmienky VšZP do konca októbra. Argumentovali pritom tým, že pôvodná ponuka poisťovne pokryje ich výdavky iba na tri až štyri mesiace a následne by hrozilo zatváranie niektorých ambulancií.
 

Vyberte región